Menu Zamknij

Atrakcyjna i nowoczesna domowa kuchnia sous vide

Pojęcie kuchni sous vide jest zwykle kojarzone z nowoczesnymi i nietypowymi sposobami przyrządzania potraw, na przykład, przy wykorzystaniu ciekłego azotu. Jest to jednak metoda stosowana już od pół wieku we Francji. Za jej pomocą można przygotowywać zarówno owoce, warzywa, mięsa, jak i ryby. Można w ten sposób uzyskać dania o niepowtarzalnym smaku i aromacie, które jednocześnie zachowają wszystkie wartości odżywcze, witaminy i minerały ważne dla naszego zdrowia. Kuchni sous vide warto przyjrzeć się bliżej, aby metodę tę wykorzystać podczas samodzielnego gotowania w domu.

Gotowanie w próżniowym opakowaniu

Francuskie wyrażenie „sous vide” oznacza „w próżni”. W podstawowej wersji polega na zamknięciu produktów spożywczych w szczelne plastikowe worki i doprowadzeniu wnętrza do wysokiej temperatury przy pomocy moczenia w wodzie. Gotowa potrawa jest zamykana w hermetycznym opakowaniu, co pozwala zakonserwować danie poprzez pasteryzację. Materiał, z których przygotowywane są posiłki, muszą być odporne na temperaturę i wykonane z materiałów takich jak politereftalan etylu, a więc popularnego tworzywa PET.

Dodatkowa obróbka na tradycyjnej patelni

Potrawy przygotowane metodą sous vide często mogą wyglądać tak, jakby były gotowane w wodzie. W  niektórych przypadkach mięso można dodatkowo podsmażyć na patelni lub piec na grillu w celu uzyskania pożądanego wyglądu potrawy. Przykładem może być przepis na kurczaka sous vide z serem i suszonymi pomidorami. Do przyrządzenia wystarczy tylko filet z kurczaka, tarty ser oraz kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy. Składniki należy zamknąć w opakowaniu próżniowym i gotować w temperaturze 60 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z woreczka mięso powinno być smażone na patelni przez 2 minuty.

Prosty sposób na przygotowanie pysznego posiłku

Jak widać, gotowanie metodą sous vide nie jest skomplikowane i nie wymaga wykonywania nadmiernej ilości operacji. Najważniejsze czynniki, które będą decydować o walorach smakowych, są następujące:

  • ustalenie optymalnej temperatury wody,
  • podgrzanie wody przed włożeniem do niej pojemnika próżniowego,
  • szczelnie zapakowanie składników potrawy,
  • dobranie właściwego czasu gotowania,
  • wykończenie dania poprzez dodatkową obróbkę cieplną.

Nowoczesne urządzenia do gotowania sous vide

W sklepach dostępne są specjalne urządzenia przeznaczone do przygotowywania posiłków metodą sous vide. Mogą być wyposażone w możliwość automatycznego zgrzewania folii tak, aby pojemniki wkładane do wody były zawsze dokładnie zabezpieczone. Instrukcja obsługi może wskazywać na czas gotowania różnych składników, a maksymalny okres przyrządzania dań może wynieść nawet 24-48 godzin. Zwykle jednak wymaga to krótszego czasu, na przykład:

  • 10-15 minut dla ryb,
  • 30 minut dla mięsa z kurczaka,
  • 45-60 minut dla wieprzowiny,
  • około 2-3 godzin dla mięsa wołowego.

W ten sposób można przyrządzać także bardziej skomplikowane dania, na przykład faszerowane piersi z kurczaka z cukinią, pomidorami i ziołami. Przyprawione i zawinięte kawałki mięsa należy umieścić w wodzie na około 45 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. Ugotowanego kurczaka warto podsmażyć lekko na patelni, najlepiej z dodatkiem masła. Danie należy podawać z plackami z cukinii lub konfiturą z borówki.

Doskonały sposób na domowe gotowanie

Smak i aromat dań przyrządzanych metodą sous vide jest niezwykły i z pewnością pozostanie na długo w pamięci zaproszonych gości. Jest to także doskonały sposób na codzienne gotowanie dla siebie lub swoich bliskich. Nie wymaga długotrwałego przygotowywania składników, a przepisy są łatwe do realizacji. Dlatego gotowanie sous vide jest coraz bardziej popularne w domach prywatnych, gdzie coraz większą uwagę przywiązujemy do jakości podawanych dań i ich wpływu na nasz organizm.